Waarom het volgen van een nieuwe cursus of het lezen van een boek je niet per se dichter bij jezelf brengt

In deze audio blog wil ik met je ingaan op waarom het volgen van een nieuwe cursus of het lezen van een nieuw boek je niet per se dichter bij jezelf brengt.

De afgelopen jaren kwam ik in mijn werk als psychologe en ook binnen mijn onderneming regelmatig uitgeputte mensen tegen. Mensen die van het ene retreat naar het andere gaan, van de ene cursus naar de andere cursus, van het ene boek naar het andere boek. In de hoop dat ze daarmee hun gevoel zouden kunnen oplossen.

En ohhh wat herken ik dit bij mezelf!

Aan het begin van dit jaar was ik moe en uitgeput door alle kennis die ik de afgelopen jaren had opgedaan en was ik meer dan vervuld, of eigenlijk voelde ik vooral een overload aan informatie.

En ondanks dat ik zoveel kennis had opgedaan, wat maakte in het hier-en-nu dan dat ik me zo moe voelde? Waarom bleef ik van de ene naar de andere cursus gaan? Want ik had toch zoveel kennis over hoe ik met mijn gevoel kan omgaan?

Ik bleef dit doen omdat ik het idee had dat ik daar de oplossing zou vinden voor mijn gevoel en dat ik daarmee mijn gevoel zou kunnen oplossen.

En wanneer je het idee hebt dat je je gevoelens kunt oplossen, dan ben je ze nog steeds niet aan het toelaten en aan het voelen. Wanneer je hoopt dat het weggaat, dan ben je het opnieuw niet aan het accepteren.

Wanneer je het idee hebt dat er een einde komt aan je gevoelens en dat je het kunt oplossen, dan ben je in een healingsloopje terecht gekomen.

Is dit herkenbaar voor je?

Het is heel paradoxaal want het schuurt, het doet pijn wat je voelt en het is ook ongemakkelijk alleen wanneer je het idee hebt dat je je gevoel buiten jezelf kunt oplossen door nieuwe inzichten/kennis/oefeningen en het niet integreert in je dagelijkse leven en het niet gaat toepassen en belichamen, óf het integreert met het idee dat je het kunt oplossen, ben je je gevoel niet aan het toelaten.

Wat is een healingsloopje? En wat kun je dan wel doen?

Daar deel ik meer over in deze audio blog.

Luister de blog hier terug.

Laat me zeker even weten wat je er van vindt. Dat hoor ik graag. <3.

Previous
Previous

5 vragen van een psycholoog om je gevoelens beter te begrijpen

Next
Next

Hoe verbind je met je innerlijke kind?